NEWSFUN

Tudta ezt a Meki kapcsán? Felújítják a Nyugati téri McDonald’s-ot!

Hír a Meki rajongóknak: több mint 1,5 milliárd forintból felújítják Budapesten a Nyugati téri McDonald’s éttermet – közölte a magyarországi McDonald’s éttermeket üzemeltető Progress Étteremhálózat Kft. január 17-én, szerdán.

A McDonald’s étteremlánc egyik legforgalmasabb magyarországi egysége kedden este zárt be, és a tervek szerint mintegy fél évig nem lesz nyitva. A Nyugati téri egységben éves szinten több százezer vendég fordult meg.
A magyarországi McDonald’s hálózatában jelenleg 111 étterem működik.

A közleményben Égi Zsolt, a Progress Étteremhálózat Kft. ügyvezetője emlékeztetett: 2019-ben hirdették meg magyarországi növekedési stratégiájukat, amelynek keretében a hálózat dinamikus fejlesztésébe kezdtek. A stratégia két fő elemből áll: új éttermek nyitása és a már meglévő éttermek felújítása a „Jövő Élménye” koncepció jegyében. A stratégia ez utóbbi elemét zárják le hálózatuk egyik legjelentősebb egységének teljes megújításával.

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a magyarországi McDonald’s éttermeket üzemeltető Progress Étteremhálózat Kft. nettó árbevétele 2022-ben 73,57 milliárd forint, 2021-ben 51,38 milliárd forint volt. A társaság 2022-ben 5,62 milliárd forint nyereséggel zárt, egy évvel korábban pedig 6,76 milliárd forint volt az adózott eredménye.

nyugati meki felújatás fotó: unspash
Nyugati Pályaudvar, részéet – illusztráció a meki felújatás kapcsán fotó: unspash

A Meki története pár mondatban

A McDonald’s Corporation a világ egyik legnagyobb gyorsétteremlánca. Az üzletek túlnyomó része nem a cég tulajdonában van, hanem ún. franchise rendszerben működik. Ennek lényege, hogy az egyes éttermeket alvállalkozók létesítik és üzemeltetik, amelyek számára a McDonald’s mint anyacég ellenérték fejében engedélyt ad a védjegyeinek használatára, különböző szolgáltatásokra és az üzletviteli know-how alkalmazására.

A cég részvénye egyike annak a harminc részvényből álló pakettnak (a legfontosabb amerikai részvények), amelyből a Dow Jones Ipari Átlagot (DJIA) számítják.

 

A vállalat Magyarországon

A külföldi érdekeltségű, amerikai típusú gyorsétterem láncok közül elsőként a McDonald’s tört be a magyar piacra. Az első helyszín még a Kádár-rendszer végén, 1988. április 29-én nyílt meg Budapesten, a belvárosi Régi posta utcában.[17] A szendvicsek alapanyagait a Bábolnai Mezőgazdasági Kombinátban létesített háttérüzem gyártotta és szállította, Burgert Róbert vezérigazgató személyes felügyelete mellett. A nyitáskor, amelyet hatalmas várakozás előzött meg, 15 féle termékből lehetett választani, a Big Mac (a legdrágább szendvics) 43 Ft-ba került.

Az azóta eltelt 34 év alatt 98 McDonald’s étterem nyílt és az infláció miatt közel 37-szeresére emelkedett a termékek ára. Az 1984-1994 között működött népszerű City Grill hálózatot hamar kiszorította.

A legegyedibb és talán legszebb éttermet a Nyugati pályaudvar mellett alakították ki, az egykori vasúti étkezde műemlék épületében, az ország második gyorséttermeként, 1990-ben. Ekkor nyílt az első Budapesten kívüli egység is, Győrben.

A McDonald’s szintén elsőként vezette be a drive-in szolgáltatást, McDrive néven: a gépkocsiban ülő vásárlónak nem kell kiszállnia ahhoz, hogy megkapja az ételt, mert a megrendelés, fizetés és kiszolgálás az étterem melletti, speciálisan kialakított autóbehajtóra nyíló konyhai ablaksoron át történik (ma már telecom-rendszerrel). Az első ilyen McDrive-ot Magyarországon ugyancsak 1990-ben adták át, Óbudán. A kültéri gyermekjátszótér bevezetése hasonlóképpen újdonságnak számított.

Az étteremlánc később McCafé nevű kávézó hálózattal bővült, amelyből 37 nyílt az országban.

Az 50. hazai McDonald’s átadására 1996-ban került sor, a 100. pedig Győrben, 2009. augusztus 28-án nyílt meg, a város harmadik gyorséttermeként.

A cég jelenleg (2022) 106 éttermet üzemeltet Magyarországon, közel felét a fővárosban.

A Balatonnál az első éttermüket 1994-ben adták át, Siófokon. Ez volt az első kisvárosi „meki”. A 90-es évek közepén Balatonalmádiban is működött McDonald’s, a nyári idényben, de csődbe ment. Helyette Keszthelyen, majd 2015-ben Balatonlellén nyílt éttermük.

A cég rendszeresen felülvizsgálja éttermeit és amelyik veszteséges, azt bezárják. Ezért szűnt meg a balatonalmádi egység, majd 2014-ben négy budapesti egységük, 2015-ben pedig még egy fővárosi mellett Budakeszin, Pécsett és Békéscsabán. Öt évvel később ismét lett McDonald’s a békési megyeszékhelyen, ahol ezúttal az egyik legmodernebb hazai éttermét adta át a cég. Újabbak is nyílnak a turisztikailag frekventált helyeken és a nagyvárosi bevásárlóközpontokban – példa erre a Pécsi Árkádban (2014), Balatonlellén, 2018 júniusában Gyöngyösön, majd Pápán az Interspar mellett 2021-ben megnyitott egy-egy új étterem.

2022 tavaszán a Velencei-tónál, az M7-es sztráda mellett nyílt meg az étteremlánc 101. hazai egysége. Esztergomban 2021 őszén napirendre került egy étterem létesítése, és már a helyszínt is kijelölték. Szombathelyen szintén 2022-ben nyílt egy McDonalds étterem a Minerva lakóparkban. A szegényebb régiókban is terjeszkedik a cég: 2021 végén Ózdon nyílt meg a McDonald’s 96. hazai étterme, a legkorszerűbb felszereltséggel. Napjainkban (2023) 113 éttermet üzemeltet Magyarországon.

A londoni bejegyzésű McDonald’s Europe Ltd. 2019. február 15-én üzletrész-adásvételi szerződést írt alá a cég magyar filiáléjának, a McDonald’s Magyarország Kft.-nek Scheer Sándorra történő átruházásáról.

Az átruházás utáni első új egység 2020. január 22-én nyílt meg Gödöllőn. A kétsávos autós éttermet már a legkorszerűbb külső- és belsőépítészeti tervek alapján, a „Jövő Élménye” koncepció jegyében építtette Scheer Sándor, a Market Zrt. vezetője.

Forrás: MTI, wikipedia; nyitókép, fotó: Unsplash.com

*

Olvasd rendszeresen az Insidernews.hu innovációs portál és partneroldalunk, az Insiderblog.hu innovációs híreit is!

https://insiderblog.hu/

insiderblog