Tech

Használt laptop? Jobban megéri!

Másodkézből vásárolni biztonságosabb?

Amikor laptopvásárlásra kerül a sor, sokan előnyben részesítik az új gépeket az újdonság varázsa és a biztos garancia miatt. Azonban érdemes lehet megfontolni a használt laptopok lehetőségét is, mivel számos előnyt kínálhatnak, különösen a hardver szintjén.

Ha egy új készüléket veszünk, az újdonság varázsa csak rövid ideig tart, viszont sokunkat magával ragad. Ezt az élményt egy másodkézből származó laptop esetén ugyan nem tapasztaljuk meg, mégis számos előnye van a használt notebookoknak, amelyek bőven ellensúlyozzák ezt a hiányosságot.

A használt laptop lehet a biztonságosabb opció

A használt laptopok mellett számos érv szól, amelyeket érdemes figyelembe venni, mielőtt a vadonatúj gépek mellett döntünk. Egy vadonatúj laptopnál az első pár hónapban gyakran előfordulhatnak olyan váratlan hibák, amelyek rontják a felhasználói élményt. A használt piac egyik legnagyobb előnye az ár-érték arány mellett éppen az, hogy ha megbízható és lelkiismeretes helyről vásárolunk, akkor jó eséllyel egy olyan gépet kapunk, amelyet alaposan átvizsgáltak és felújítottak. Ezzel csökkenthetjük a hardveres meghibásodások esélyét. Ráadásul a legújabb modellekről sem kell lemondanunk, hiszen sok esetben megtaláljuk ezeket a használt piac kínálatában is.

„A legnépszerűbb használt termékek között általában megtalálhatók a közelmúltban kiadott, jó állapotban lévő laptopok olyan márkáktól, mint a Dell Latitude vagy a Lenovo ThinkPad sorozat, illetve a HP Elitebook. Nagyon jók a tapasztalatok Fujitsu és a Toshiba gépeivel is. Az egyes modellek népszerűsége azonban idővel változik a piaci körülmények és az új modellek megjelenése miatt” – árulta el Tóth Roland, a Furbify szakértője.

A használt laptopvásárlás környezettudatos megoldás is lehet. Az elektronikai hulladék mennyisége folyamatosan növekszik, ezért fontos, hogy minél többen válasszák a másodkézből származó megoldásokat. Ezzel hozzájárulhatunk a környezetvédelemhez és az erőforrások fenntartható használatához.

Csak megbízható helyről vásároljunk!

Természetesen, mint minden más terméknél, a másodkézből való megoldások körültekintőbb megközelítést igényelnek, és fontos, hogy megbízható forrásból vásároljunk. Ha nem vagyunk elég körültekintőek, gondok lehetnek a géppel, amelyek később jelentkeznek. A használt, de felújított gépekre is adnak garanciát, fontos tisztában lenni már a vásárláskor, hogy a garancia mit tartalmaz.

Bármilyen gép mellett is tesszük le a voksunkat, az eszközeink megóvása érdekében fontos, hogy gondoskodjunk a rendszeres karbantartásról, például a rendszerfrissítésekről és vírusirtásról. Továbbá ajánlott használni védőtokot vagy tokot, hogy megvédjük az eszközt a fizikai sérülésektől.