FUN

Halloween és halottak napja: Hiperkarma ad koncertet Budapesten

Halloween partyját immár tizenötödik alkalommal rendezi meg a hiperkarma zenekar. A jelmezes koncert október 31-én este lesz a Várkert Bazár Rendezvénytermében.

Az újabb Halloween partyval jelentkező, Bérczesi Róbert által vezetett hiperkarma huszonhárom éve működik. A 2000-es évek elejének egyik legfontosabb magyar együttese volt, két stúdióalbuma jelent meg és népes rajongótábort gyűjtött maga köré. Az első lemez, a hiperkarma 2000-ben jött ki, rajta olyan slágerekkel, mint a Sosem voltunk senkik, a Felejtő vagy a Dob+basszus. Bérczesi Róbert egyedi előadói stílusával, az önterápiának beillő, versként is értelmezhető dalszövegeivel a zenekar rövid idő alatt kultikussá vált, amit a második album, az Amondó (2003) sikere megerősített.

A Halloween kultusz előtt is volt banda

A zenekar a frontember kábítószer-függősége miatt 2007 őszén négy évre felfüggesztette működését, majd 2011-ben ismét koncertezni kezdett. 2014-ben jelent meg a harmadik lemez, a Konyharegény.
A hiperkarma hangvételében a 2017-es Délibáb című album hozta a legnagyobb változást, elsősorban az anyag optimista hangvételével. A 2019-ben kijött Napsütötte rész szövegéért Bérczesi Róbert 2019-ben elnyerte az Artisjus-díjat.
A zenekar folyamatosan koncertezik, illetve jelenteti meg új dalait (Jószerencsét!, A falon túl, Vonatok délnek, Úgy hallgatnálak, Az én hősöm). Idén ősszel jelent meg a zenekar első angol nyelvű albuma, az Exits Exist, amelynek anyagával november 15-én Londonban is fellép a hiperkarma.
Az együttes jelenlegi tagjai: Bérczesi Róbert (ének, gitár), Kis Tibor Sztivi (gitár), Szöllössy Katalin (basszusgitár), Hámori Benedek (dob, vokál).

Mit kell tudni a Hiperkarma együttesről?

A Hiperkarma egy magyar, rock and roll elemekkel tarkított alternatív rock együttes.

Története szerint Bérczesi Róbert „alapította” 2000 nyarán, miután előző együttese, a Blabla feloszlott. Logója egy vészkijáratot jelző piktogram megfordítva. A zenekar 2007-ben feloszlott, azonban 2011-ben újraalakult. Még abban az évben ismét kényszerpihenőre szorultak, hogy 2014-ben újra koncertezni kezdjenek. 2019. december 9-én 42 éves korában szívrohamban elhunyt az együttes menedzsere Medgyesi Ferenc (Pite).

Az együttes felállása Halloween koncertjük előtt

Néhány tagfelvétel és -csere után az együttes eddig legstabilabb felállása a következő volt:

Bérczesi Róbert – gitár, ének
Frenk (Torma Gábor) – dob, vokál
Laca (Varga László) – basszusgitár
FX (Bacsa Gyula) – billentyűsök
Stevenson (Kis Tibor) – gitár
Zaják Péter – perka

Zaják Péter egy ponton túl eleve csak vendégként vett részt a nagyobb koncerteken, a 2020-as Aréna-koncertet követően azonban ez a felállás többet ebben a formában nem lépett színpadra. Bérczesi Róbert szakmai okokkal magyarázta, hogy 2021-re egy csaknem teljesen új felállással alakította újra a zenekarát. Hámori Benedek, a zenekarvezető elmondása szerint, nem úgy dobol, ahogy ő hallani szeretné a Hiperkarma dalokat, Varga László pedig a Pál Utcai Fiúk felé kötelezte el magát.

Az együttes tagjai ekkor

Bérczesi Róbert – gitár, ének
Kis Tibor Steve – gitár
Giret Gábor – basszusgitár
Koltay Kurszán – zongora
Mihalik Ábel – dob

Bérczesi bejegyzéseiból a Hiperkarma új Facebook-oldalán az is kiderül, hogy eredetileg egy másik dobossal képzelte el a zenekart, de őt további zenekarai nem engedték el a Hiperkarmába is, így esett a választás a korábban a Kispál és a Borz, illetve a Kiscsillag zenekarok dobosaként hírnevet szerzett Mihalik Ábelre.[5] Ez a felállás azonban nem bizonyult maradandónak, 2022-ben már ismét Hámori Benedek került a dobok mögé, basszusgitáron Gerdesits Máté csatlakozott, állandó billentyűs pedig nem tagja a csapatnak. A zenekar állandó vokalistája Baka Rebeka.

Diszkográfia

Az első, cím nélküli, programozott alapokon nyugvó Hiperkarma-lemezt Bérczesi szinte egyedül készítette el (Dióssy D. Ákos, a Kispál és a Borz együttes billentyűse is besegített), majd az első albumból három kislemez is készült, borítójukat tekintve ugyanazt a gondolatmenetet követve.

A második lemez, az Amondó már élő dobbal és más hangszerekkel lett fölvéve. A második album szövegvilága jóval sűrűbb, mint az elsőé.

A Hiperkarma nevéhez fűződik a Dob+basszus című zenetörténeti műsor azóta slágerré vált főcíme is, amelyet Dob+Basszus néven adtak ki maxi formátumban.