NEWS

Izrael, Gáza és a hamis közösségi média

A közösségi médiát elárasztották a hamis összeesküvés-elméletek és gyűlöletkeltő tartalmak az Izraelben és Gázában zajló eseményekkel kapcsolatban – és kérdéses, hogy hiteles fiókokat használnak-e a beszélgetés manipulálására – írta a minap a BBC.

Miközben az erőszak a helyszínen kibontakozik – Izrael rég nem látott készültségben van, a BBC újságírója utánanézett, hogy kik állnak a hamis közösségimédia tartalmak terjesztése mögött.

Marianna Spring a BBC tudósítója azt írja, hogy amikor a hét elején megnyitotta a TikTok For You oldalát, egy olyan videóval találkozott, amely egy fiatal izraeli nőt ábrázolt, akit október 7-én a Hamász harcosai túszul ejtettek. A felvétel sokkoló volt.

Így ír:

Amikor végiggörgettem a kommenteket, a reakció nem olyan volt, mint amire számítottam.

Míg néhányan elkeseredtek a poszt miatt, más felhasználók tévesen azt sugallták, hogy a felvétel nem az, aminek látszik. Azt mondták, hogy a nő, aki szerepel rajta, „nem civil”, hanem katona, vagy hogy a felvételeket azért állították be, hogy a Hamaszra kenjék. Néhányan azt állították, hogy nincs bizonyíték arra, hogy a csoport erőszakosan lépett volna fel a túszokkal szemben.

A BBC által leellenőrzött klipben egy vérbe borult fiatal nő látható, akit fegyveresek egy autóba tuszkolnak. A felvételt Gázaváros külvárosában, Sheijiában forgatták.

Végigpörgetve több további videót és túszokról szóló bejegyzést más közösségi oldalakon, hasonló kommenteket szúrtam ki.

Az izraeliek kötelező nemzeti szolgálatot teljesítenek – de a bizonyítékok arra utalnak, hogy a Hamász által túszul ejtett emberek közül sokan civilek, mint az ezekben a videókban szereplő emberek. A túszok között fesztiválozók és gyerekek is vannak.

Azt írja a BBC, hogy a dezinformáció nem korlátozódik a túszok elleni erőszakot aláásni kívánó fiókokra sem. Az izraeli kormány intézkedéseit támogató profilok is megosztottak félrevezető és gyűlöletkeltő tartalmakat.

Jeruzsálem Izrael - mindig is erős volt a katonai készültség, de most sokkal nagyobb a baj - fotó: Pixabay.com
Korábbi életkép: Jeruzsálemben – Izrael – mindig is erős volt a katonai készültség, de most sokkal nagyobb a baj – fotó: Pixabay.com