FUNNEWS

Végül az Xbox családba került a Call of Duty, a Candy Crush, a Diablo és a World of Warcraft

Egy évnyi bírósági csatározás után a Microsoft végre felvásárolta az Activision Blizzardot. Ez azt jelenti, hogy a Call of Duty, a Candy Crush, a Diablo és a World of Warcraft már az Xbox Game Studios égisze alatt fut.

Ez rendkívül izgalmas hír az Xbox-rajongók számára, különösen azért, mert ezek nagy része valószínűleg az Xbox Game Pass megjelenésekor érkezik majd. De ha a World of Warcraft is bekerül a szolgáltatásba, akkor az néhány új, drasztikus változással járhat.

Az egyik legnagyobb kérdés, ami a World of Warcraft (WoW) közösséget jelenleg foglalkoztatni látszik, az az, hogy hogyan fog kinézni Azeroth jövője. Bár a pletykák szerint egy újabb bővítés van a láthatáron, most, hogy az Xbox Game Studios alá került a Blizzard – így a fejlesztők megközelítése a játékhoz megváltozhat. Konkrétan

a WoW játék új életre kelhet ha a Microsoft is úgy akarja. Mivel azonban a játék már most is előfizetéses, ez a döntés teljesen megváltoztathatná a WoW elmúlt 19 évének üzleti modelljét.

A játékosok jól tudják, hogy a World of Warcraft már a megalakulása óta havi előfizetési díjból él. Lehet, hogy van mód arra, hogy e díj nélkül is játszhassunk a játékkal, de minden élményt csak előfizetéssel élhetünk át. Ráadásul minden egyes új bővítmény plusz díjba került a játékosoknak, attól függően, hogy milyen kiadást vásárolnak.

Az elmúlt években a Blizzard új bevételi forrásokat nyitott a márka számára, de úgy tűnik, hogy a fejlesztés fő mozgatórugója még mindig ez az előfizetési díj.

A Microsoft eddig sajnos nem igazán osztotta meg, hogy mit tervez a World of Warcrafttal most, hogy az Xbox Game Studios játéka lett. A korábbi felvásárlások alapján azonban nagy az esélye annak, hogy a játék valamikor a következő évben bekerül az Xbox Game Passba. Ha ez így lesz, akkor a játékosok várhatóan láthatnak néhány alapvető változást a jövőben. Hacsak a Microsoft nem akar a Game Pass-on felül további előfizetést felszámolni, akkor a WoW előfizetési díja eltűnhet.

Ha a WoW előfizetési díja ilyen módon eltűnik, akkor a Blizzard valószínűleg új módokat fog keresni arra, hogy pénzt keressen az MMO-val. Ez több mikrotranzakciót, esetleg a DLC más formáit és egy teljesen új monetizációs modellt jelentene. Ez a Halo Infinite-hoz hasonló battle passok bevezetéséhez is vezethet. Bár ezt valószínűleg nem fogadná jól a közösség, a Blizzardnak szüksége van egy új módra, hogy továbbra is támogassa az ikonikus MMO fejlesztését.

Arra is van esély, hogy a Microsoft egyszerűen csak megváltoztatja a WoW sub-díját valami másra. Ahelyett, hogy csak a Game Passba foglalná bele, a stúdió felajánlhatná azt egy további kiegészítésként, ahogy azt az Xbox Live Gold esetében is tette. Ebből lett az Xbox Game Pass Core, amely ugyanazt a szolgáltatást és további 25 játékot kínál. Ha a játékosok a teljes Game Pass-könyvtárhoz szeretnének hozzáférni, akkor egy magasabb szintre kell előfizetniük. Sőt, a WoW is követhetné ezt a példát, és így a WoW végül szintén csak egy újabb Game Pass tier lenne.

Ugyanakkor – szakértők szerint – arra is van esély, hogy a Microsoft a felvásárlás után valójában nem csinál semmit a World of Warcrafttal…