FUTURENEWS

Jövőre jöhet a Starlink telefon

A Starlink a 2024-es évben várhatóan elindítja Direct to Cell nevű műholdas telefóniaszolgáltatását és azt állítja a weboldalán, hogy ez az LTE-kompatibilis telefonokkal lesz használható.

Úgy hírlik, hogy 2024-ben a Starlink bevezeti az új, Direct to Cell kommunikációs szolgáltatását, mely először csak szövegküldési lehetőséget biztosít, de 2025-re hang- és adatkapcsolati funkcionalitással is bővül majd.

A cég állítása szerint a szolgáltatás mindenhol lehetővé teszi az SMS-küldést, a hívásokat és a webböngészést, és a jövőben támogatni fogja az IoT-berendezések csatlakozását is.

Elmondásuk szerint a Direct to Cell szolgáltatás használatához nincs szükség a telefon hardvere, firmware-je vagy dedikált alkalmazásainak változtatására. A szolgáltatás „mint egy mobiltelefon-torony az űrben” funkcionál, a hálózati integráció pedig hasonlatos a hagyományos roamingpartnerhez. Ez azt jelenti, hogy a globális partnerhálózatok vásárlói képesek lesznek roamingolni a Direct to Cell szolgáltatásra, amikor távol vannak saját szolgáltatójuk mobilállomásának hatósugarától.

Egyelőre úgy tűnik, hogy a Starlink nem lesz a hagyományos mobiltelefonszolgáltatók közvetlen riválisa, inkább csak kiegészítő szolgáltatást nyújt ott, ahol nincs mobillefedettség. A Starlink kooperációban áll különböző partnerekkel, például az USA-ban a T-Mobile US-szal, Kanadában a Rogers-szel, Japánban a KDDI-vel, Ausztráliában az Optus-szal, Új-Zélandon a One NZ-vel, és Svájcban a Salt-tal.

starlink telefon műholdról - olcsó lesz? fotó: unsplash.com
Lesz Starlink telefon is, mégpedig műholdról – olcsó lesz? fotó: unsplash.com

 

Mi ez a Starlink műhold-hadsereg?

Ez a műholdprojekt vagy műholdsereg, a SpaceX űripari cég világméretű műholdas projektje, amelyet a globális internetszolgáltatás céljára indított el.

Az alacsony vagy közepes Föld körüli pályán keringő műholdak segítségével nyújtott internetszolgáltatás kb. 4 milliárd ember számára valósulhat meg, olyanoknak, akiknek eddig erre nem volt technikai lehetőségük. Amennyiben elég nagy sávszélességet tudnak a projektben biztosítani, a projekt versenyképes lehet a földi internetszolgáltatókkal szemben is.

A projekt korai örténete

Egy eredeti elképzelés szerint a 2012-ben alakult OneWeb (akkor: WorldVu) terveiben 648 vagy még ennél is több műhold Föld körüli pályára állítása szerepelt.[1] Ennek az alapgondolatát vette át Elon Musk, a SpaceX vállalat tulajdonosa, aki kezdetben szorosan együttműködött a WorldVu vállalattal.

Farooq Khan, a Samsung Researcher Amerika elnöke a Starlink műholdas projekt alapgondolatát már 2015-ben Mobile Internet from the Heavens – Mobilinternet az égből című cikkében felvázolta. Elképzelése szerint egy kb. 4600 darabból álló konstellációval, amely alacsony Föld körüli pályán kering, terabájt/s adatátviteli sebesség érhető el. Amennyiben 5 milliárd felhasználóval és felhasználó/hó/200 gigabájt adatforgalommal számolunk, akkor 1 zetabájt vagyis 1 milliárd terabájt adatforgalmat generálhatunk. A növekvő internetfelhasználást tekintve pedig teljesen reális lehet ez a szám így érdemes mikroműholdas hálózatot kiépíteni.

2016 novemberében Elon Musk, a SpaceX vállalat tulajdonosa globális internetszolgáltatásra kért engedélyt az amerikai kormánytól abból a célból, hogy űralapú internetszolgáltatást valósítson meg közel 5 év alatt.

Kapcsolódó cikkünk:

A BME csapata bejutott a Portugál Űrügynökség európai rakétakilövő versenyére