NEWSPénzügyek

Elképesztő a bitcoin árának újabb ugrása!

A hírek szerint azért ugrott 30 ezer, sőt, 35 ezer USD fölé a bitcoin (BTC), mert ETF-eket terveznek bevezetni. A Reuters szerint a kriptoval szemben korábban óvatos befektetők számára most az ilyen ETF-ek révén, a nyílt tőzsdén keresztül újabb „tömegek” férnek majd hozzá az eszközhöz, ami új tőkehullámot indítana el a szektorban.

„Bármely eszköz értéke alapvetően az, hogy hányan használják” – mondta Steen Jakobsen, a Saxo befektetési igazgatója.

„A bitcoin ETF-ek bevezetése újabb nagy befektetői közönséget jelentene és növelné a likviditást is.”

– mondta.

Mennyit ugrott a BTC vagy az ETH?

Persze a bitcoin egy volatilis ár-hullámzást mutató  eszköz, amelynek ára idén eddig megduplázódott, legutóbb 9,51%-kal 34 530 dolláron állt, ami a legmagasabb szint tavaly május óta.

A második legnagyobb kriptopénz, az ethereum , 6,82%-kal 1.825,50 dollárra emelkedett, ami augusztus óta a legmagasabb érték.

A kriptovalutákhoz kötődő részvények, mint például a nagy amerikai tőzsde, a Coinbase Global (COIN.O) és a bitcoin tulajdonos MicroStrategy (MSTR.O) emelkedtek a zárás utáni kereskedésben.

A befektetési óriás BlackRock (BLK.N) több nagy amerikai pénzügyi cég között van, amelyek bitcoin ETF-ekre vonatkozó kérelmei folyamatban vannak – derül ki a Reuters friss írásából.

A valószínűsíthető engedélyezésükkel kapcsolatos spekulációkat táplálta a BlackRock iShares ETF-jének a DTCC klíringház honlapján történő listázása. Nem volt világos, hogy az iShares ETF mikor és miért került fel a DTCC listájára. A DTCC és a BlackRock nem válaszolt azonnal a kommentárkérésekre.

A várakozás azután is nőtt, hogy ebben a hónapban olyan hírek érkeztek, többek között a Reuters-től, hogy a SEC nem fellebbez egy bírósági döntés ellen, amely szerint tévedett, amikor elutasította a Grayscale Investments kripto cég ETF-kérelmét. Hétfőn a bíróság hivatalossá tette döntését, és visszaküldte a kérelmet a SEC-nek felülvizsgálatra.

„A SEC bírósági nyomásgyakorlása növeli az ETF jóváhagyásának valószínűségét”

– mondta Geoffrey Kendrick, a Standard Chartered digitális eszközökkel foglalkozó kutatási vezetője.

A múlt héten a BlackRock cáfolta azt a téves jelentést, miszerint ETF-jét jóváhagyták volna. A Coinglass kripto-derivatívákat elemző oldal adatai erős bitcoin shortfedezetet mutattak az elmúlt 24 órában.

Külön a Grayscale kedden az FTSE Russell mellett öt kriptoszektor-indexet vezetett be, amelyek öt kategóriában követnék a kriptoeszközök teljesítményét: devizák, okosszerződéses platformok, pénzügyi, fogyasztói és kulturális, valamint közművek és szolgáltatások.

BTC bitcoin kép: pixabay.com
BTC bitcoin – kép: pixabay.com