Agrár szektorNEWS

Fontos fűszer: koriandert minden konyhába!

A koriander a zellerfélék családjába tartozó fűszernövény, melynek apró, kicsi, aranyszínű kerek magjait a világ számos konyhája használja. Ősidők óta alkalmazott fűszer, mely a Földközi-tenger vidékéről származik, a kutatók szerint pedig a neve annyit jelent, hogy „poloska”. Vajon miért nevezték el így? Mert a növény friss, zöld hajtásainak illata emlékeztet a poloska jellegzetes szagára. Hogy ez igaz vagy sem, nehéz eldönteni, de az biztos, hogy ez a rendkívül intenzív ízű fűszer megérdemel egy saját cikket magának.

 A koriandert sokféle néven nevezik

Erről a fűszerről elmondható, hogy valószínűleg átvehetné a legtöbb népies elnevezéssel bíró növény díját, ugyanis rengetegféleképpen nevezi a népnyelv. Belénd, beléndfű, bolhafű, cigánypetrezselyem, csimázillatúfű, kertibors, sobrabori, sobraborifű, kínaipetrezselyem,  pakilintsfű, temondádfű, zergefű. A legtöbben azonban mégis a címben említetten hívják, így is találhatjuk meg a boltok polcain a szárított fűszerek között.

Amit érdemes tudni róla, ha nem ismeres a koriandert

Ez a fűszer egy citrusos, földes, virágos aromájú fűszer, amely számos más fűszerrel jól párosítható – ez az alkalmazkodókészség az egyik legnagyobb különlegessége. Európában és a mediterrán térségben őshonos, de a világ minden táján használják, többek között Dél-Ázsiában, Latin-Amerikában és a Közel-Keleten. Fűszerkeverékek fontos alapanyaga, de akár önmagában is alkalmazható. Jellegzetes ízét és illatát a növényben található linalool vegyület adja.

Mihez illik?

Ezt a kérdést akkor tudjuk megválaszolni, ha kicsit körbenézünk a világ olyan vidékein, ahol gyakran alkalmazzák ezt a fűszernövényt. Az indiai konyha currykhez és garam masalákhoz használja, míg a latin-amerikai és mexikói konyha szószok, levesek és mártások készítéséhez. Az egyiptomiak húsok, például kacsa, csirke és hal fűszerkeverékének kiváló összetevőjeként említik, kiemelve, hogy akkor a legjobb, ha a vele fűszerezett ételt lassan sütik meg. Rendkívüli alkalmazkodása miatt még süteményekbe és desszertmártásokba is teszik, mert feldobja és elmélyíti a vajas ízeket.

Szívesen megkóstolnál egy finom, fűszeres ételt? Vagy valami kímélő, karcsúsító fogásra vágysz? Az Interfood gazdag kínálatában mindenki megtalálja a fogára valót, nézz körül az étlapon!

*

Olvasd rendszeresen az Insidernews.hu innovációs portál és partneroldalunk, az Insiderblog.hu innovációs híreit is!

https://insiderblog.hu/

insiderblog