Tech

A SZIE hallgatói világrekorder versenyautót fejlesztettek

A magyar fejlesztésű járművet most a nagyközönség is megcsodálhatja. A SZEnergy Team egyedi fejlesztésű, elektromos meghajtású világrekorder versenyautója lesz megtekinthető Miskolcon a Zenit-Auto Rent autókölcsönzőben június 16-án. A sajtó képviselőit délelőtt 10 órára várják, a nagyközönség délután 13 órától csodálhatja meg a magyar fejlesztésű, csepp alakú versenyautót.

Még május végén történt, hogy a Széchenyi István Egyetem elektromos járműveket fejlesztő hallgatói csapata, Európa legnagyobb energiahatékonysági versenyén, a Shell Eco-marathonon saját fejlesztésű járművükkel igen nagy sikereket értek el. A SZEnergy Team ugyanis – neves egyetemeket is megelőzve – önvezető és városi kisautó kategóriában is első helyen végzett. Ez utóbbiban ráadásul saját tavalyi világcsúcsát is megdöntötte új, 291 kilométer/kilowattórás világrekordjával. Ez azt jelenti, hogy a győri elektromos jármű annyira kis fogyasztású, hogy 291 kilométert képes 1 kilowattóra felhasználásával megtenni, ami lényegében kétórányi vasalóhasználatnak felel meg.

„Önvezető kategóriában pedig három feladatot kellett teljesíteni. Először egy 1,2 kilométer hosszú versenypályaszakaszon ment végig a versenyautónk, majd akadályok között kellett navigálnia, végül pedig leparkolni két autó mellé az egyetlen szabad helyre, mindezt önvezető módban, emberi beavatkozás nélkül. Ráadásul a feladatokat egymás után, folyamatosan kellett végrehajtani úgy, hogy az autó megállt a stopvonalon, és már indult is tovább.” – számolt be Mesics Mátyás, a SZEnergy Team autonóm részlegének tagja.

Nos, ezt a csodajárművet tekintheti meg közelebbről most a nagyközönség Miskolcon, a Zenit-Auto Rent autókölcsönzőben június 16-án. Ez alkalomból ráadásul az ifjú mérnökök is készséggel állnak rendelkezésre, ha valaki többet szeretne megtudni a projektről, de az energiahatékonysági versenyen készült filmek is bemutatásra kerülnek. Az pedig nem véletlen, hogy a Zenit-Auto Rent biztosítja a helyszínt a csepp alakú versenyautót megtekintésére, hiszen támogatója a SZEnergy Teamnek.

„Cégünk mindig is fontos küldetésnek tartotta a legújabb technikai vívmányok és a környezettudatosság kiemelt kezelését, így szinte természetes volt, hogy egy ilyen projektet támogatunk, és segítjük a fiatal, tehetséges mérnökök munkáját. Az pedig külön öröm számunkra, hogy ily módon hozzájárulhattunk a SZEnergy Team nemzetközi sikereihez is.” – mondta Soós Tibor, a Zenit-Auto Rent Kft. alapító-ügyvezetője.

Az autókölcsönző közel 1500 autóból álló flottája egyébként szintén tükrözi a környezettudatosság mellett való elköteleződést, hiszen flottájukban jelentős számban megtalálhatóak a tisztán elektromos hajtású személygépkocsik és teherautók is. Ezek töltését ráadásul a cég napelemparkjáról végzik. Ez a szemlélet pedig még a székházukban is megmutatkozik, hiszen jelentősen alacsonyabb fenntartási költségekkel üzemel, mint egy hasonló méretű, normál épület.