ECO-GREEN

Nincs megállás: nyáron sem pihent az MMSZ – a műanyagipari szövetség

Némi változás történt a Magyar Műanyagipari Szövetségben. Az elnök ugyan továbbra is Hajdárné Molnár Elvira, de Tóth Csaba alelnök lemondását követően Madura László került az elnökségbe. Az MMSZ kiemelten kezeli, hogy októberre elkészülhessen a hazai műanyagipar 2022. évi helyzetének értékelése.

Nem pihent a nyáron az MMSZ, a tisztújításon az elnökség tagjai további két évre a korábbi elnököt, Hajdárné Molnár Elvirát bízták meg vezetői feladatok ellátásával. Ami változás, hogy Tóth Csaba alelnök lemondását követően pedig Madura László, a LEGO senior termelési igazgatója került az elnökségbe. Tóth Csaba felelősségi köre korábban az oktatás és a szemléletformálás volt, ezt mostantól Dr. Toldy Andrea, a BME egyetemi tanára látja el az MMSZ alelnökeként – olvasható a polimerek.hu beszámolójában.

A MMSZ kiemelt célja, hogy októberre elkészülhessen nemzetközi összehasonlításban is kimagasló színvonalú jelentés. a hazai műanyagipar 2022. évi helyzetének értékelése.

A Magyar Műanyagipari Szövetség immár két évtizede gyűjti évente a feldolgozói adatokat annak érdekében, hogy a leghitelesebb adategyüttes álljon össze a hazai műanyagiparról. Ennek birtokában tud ugyanis az MMSZ eredményes és hatékony érdekképviseleti munkát végezni olyan területeken, mint az iparági helyzet pontos bemutatása a törvényhozás felé.

Ahogy azt a Polimerek írja, a Magyar Műanyagipari Szövetség a korábbinál is nagyobb hangsúlyt helyez a beérkezett adatok kezelésére, az eredmények közlésekor mindig csak összesített adatokat tesz közzé.

Hajdárné Molnár Elvira, a PEMÜ ZRT. elnök-vezérigazgatója 2013 óta látja el az MMSZ elnöki feladait. Megbízatását társadalmi munkában végzi, csakúgy, mint az MMSZ elnökségének és felügyelő bizottságának valamennyi tagja. Az elnökségben 2021 nyarán komoly strukturális változás történt, miután a kihívások felerősítették az érdekképviselet szerepét és a társadalmi felelősségvállalás területén is növekedtek a feladatok. Jelenleg öt alelnök dolgozik az elnökségben, meghatározott felelősségi körökre kaptak megbízást. Munkájukat szakmai munkacsoportok segítik.

Önkéntes projekt indul

A portál cikke beszámol arról is, hogy tavasszal önkéntes projekt indult az MMSZ égisze alatt, amelynek célja az iparág regranulátum igényeinek meghatározása.

„10 millió tonna reciklált műanyag felhasználására lesz szükség 2025-től. Egyelőre nincs szó kötelező regranulátum hányadról a SUP palackok kivételével, de 2030-tól már számítani lehet erre, mint kötelező előírásra. Ez azt jelenti, hogy átlagosan 30% regranulátum hányadnak kell lennie minden termékben, vagyis folyamatos, ismételhető minőségű reciklátumra van szükség nagy mennyiségben. Csak Magyarországon ez 200 ezer tonna jó minőségű regranulátum felhasználását jelenti, ami pillanatnyilag nincs meg” – fogalmazott Bűdy László elnökségi tag a polipropilén területén készült felmérésről.