FenntarthatóságNEWS

Fontos változások léptek életbe a hőszigetelésben

Az épületek energetikai kérdései plusz életteret is adhatnak egy építkezés során! A grafitos hőszigeteléssel nagyobb lehet a ház, például plusz egy mosdó vagy egy gardrób mérete nyerhető meg, méghozzá alacsonyabb rezsi mellett.

A 2024-es építkezési szezonban látjuk a gyakorlatban megvalósulni a 2023. év végi szabályozást, mely alapján csak a közel nulla energiaigényű új lakóépületek kaphatnak használatbavételi engedélyt. Az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról szóló, tavaly novemberben élesített kormányrendelet kihívások elé állítja az építőipari szereplőket. Mostantól még inkább az energiatakarékosság és a modern hőszigetelési technológiák kerülnek a fókuszba, ami jelentősen átalakítja az építkezési gyakorlatot Magyarországon. A szabályozásváltozás ráirányítja a figyelmet olyan modern hőszigetelő anyagokra, melyekkel helyet takaríthatunk meg, akár a telken, akár a belső térben, ami a mai négyzetméteráraknál milliós spórolást is jelenthet.

Nézzük a részleteket az épületek energetikai teljesítményéről

A szabályozásváltozások új követelményeket támasztanak az épületek energetikai teljesítményével szemben, ami közvetlen hatással van az építőanyagok és technológiák kiválasztására. A hőszigetelési megoldások választéka széles, azonban nem mindegyik felel meg egyformán a közel nulla energiaigényű épületek szigorú követelményeinek. A választás során figyelembe kell venni a felhasználási területet, az anyagok hővezetési tényezőjét, tartósságát és nem utolsósorban a környezetre gyakorolt hatását is.

Megfelelő szigeteléssel az épületek nem csupán energiatakarékosabbá és fenntarthatóbbá, hanem élhetőbbé is válnak. De a szigorúbb energetikai követelményeknek megfelelni csak a legmodernebb szigetelőanyagok és technológiák alkalmazásával lehet. A korszerű hőszigetelések lehetővé teszik a vékonyabb, de a hagyományos polisztirol vagy kőzetgyapot szigeteléssel megegyező hatékonyságú megoldások alkalmazását és akár 40-50 éves távlatra is biztos megoldást jelentenek” – avat be Várady Gyula, a legszélesebb termékpalettát kínáló BACHL Kft. értékesítési vezetője.

Innováció a hőszigetelésben

A hőszigetelés nem csupán a fűtési költségek csökkentését célzó eszköz, hanem az ingatlan értékének növeléséről is gondoskodhatunk vele. A megfelelő szigeteléssel energiatakarékosabbá tehetjük az otthonainkat, és hosszú távon jelentős megtakarítást érhetünk el, miközben növeljük ingatlanpiaci értékét. A legmodernebb technológiák, mint a grafitadalékkal készült polisztirol, jelentős előrelépést jelentenek. Ezek az anyagok amellett, hogy javítják a hőszigetelési hatékonyságot, lehetővé teszik az épületek alapterületének optimalizálását is, hiszen vékonyabb szigetelés mellett több hasznos teret nyerhetünk, mert kevesebb anyag felhasználásával is elérhetjük a kívánt hőszigetelési értékeket.

Hőszigetelés tervezés, forrás: BACHL Kft.
Hőszigetelés tervezés, forrás: BACHL Kft.

A hőszigetelési technológiák fejlődése lehetővé teszi a tervezők és az építők számára, hogy maximalizálják az ingatlanok hasznos alapterületét. A grafitalapú hőszigetelő anyagok, mint a formahabosított EPS, alkalmazásával például a lábazatnál is jelentős helymegtakarítás érhető el anélkül, hogy kompromisszumot kellene kötni a szigetelés hatékonyságával kapcsolatban. Így akár egy plusz gardróbszoba vagy vendégmosdó is kialakítható új építésű ingatlanokban, illetve a telekhatárok és a beépítési szabályok miatt szűkös területeken is több hasznos teret nyerhetünk. A helytakarékos hőszigetelés iránti igényt továbbnöveli a telekárak folyamatos drágulása is” – sorolja a grafitos hőszigetelési technológia előnyeit a több mint 34 éves építőipari tapasztalattal rendelkező szakértő.

Épületünk élettartama függ a hőszigetelés helyes kivitelezésétől

A hőszigetelési megoldások sikeressége nemcsak az anyagok minőségétől függ, hanem a kivitelezés módjától is. Az ad hoc jellegű felújítások nem vezetnek eredményre. Ha ugyanis csak egy-egy épületszerkezet szigetelése történik meg, akkor a többin aránytalanul nagy lesz a hőveszteség. A hőszigetelő kiválasztása során figyelembe kell venni továbbá a szigetelőanyagok hőtechnikai jellemzőit és azok az épületre gyakorolt hosszú távú hatásait is. A hőhidak elkerülésével, a helyes rétegrend és a megfelelő hőszigetelés alkalmazásával az épületek nemcsak energiatakarékosabbá válnak, hanem az épületszerkezetek élettartama is meghosszabbodik.

A hőszigetelést a teljes épületre kiterjedően, komplex módon, energetikai vizsgálaton alapuló, megtervezett és egymásra épülő folyamatként érdemes kezelni, beleértve a falak, nyílászárók, tető, padló és a lábazat megfelelő szigetelését is. A grafitos polisztirol alkalmazásával nemcsak a falakon, hanem a lábazatnál is jelentős előrelépéseket érhetünk el a hőszigetelés terén, lehetővé téve az egyenletes és hőhídmentes hőszigetelési burok kialakítását, ami kulcsfontosságú a hőveszteség minimalizálásában. Az aktuális akciónkban ajándékba adott fehér alapozófesték használata növeli a grafit hővisszaverő képességet, ezáltal megakadályozva a túlzott hőfelvételt és az ezzel járó problémákat” – hangsúlyozza Várady Gyula.

DIY hőszigetelés szakember nélkül?

A „Csináld Magad” (DIY) trend egyre népszerűbb a felújítások területén, így a hőszigetelési projektek esetében is. A különböző videómegosztó platformok és online útmutatók segítségével a tulajdonosok magabiztosan vágnak bele a munkálatokba. Az akár egyedül kivitelezhető projektek, mint például a padlástér hőszigetelése, nemcsak megfizethetőek, de jelentős, akár 25%-os hőveszteség-csökkentést is eredményezhetnek. Azonban fontos tisztában lenni az egyes munkafolyamatok sorrendjével és szakszerű kivitelezésével.

„A grafitos hőszigetelő anyagokkal végzett munkálatok különösen kedvezőek lehetnek a DIY-projektek során, mivel ezek könnyen kezelhetők és kiváló hőszigetelést biztosítanak, de bizonyos alapelveket szem előtt kell tartani. Például az energetikai felújítás helyes sorrendje: tetőszerkezet- és padlásszigetelés, nyílászárók cseréje és szigetelése, homlokzat és padló hőszigetelése, majd végül a gépészet és fűtéskorszerűsítés. Tehát a régi nyílászárókkal rendelkező, felújítás előtt álló épületek esetében nem érdemes a homlokzatot szigetelni, mert az később megsérülhet az ablakcsere miatti visszabontás során” – mutat rá az innovatív hőszigetelési megoldásokban jártas szakember.

A szigeteléshez ideális időszak az áprilismájus, illetve a szeptemberoktóber, amikor az időjárási körülmények – 10 fok felett van a hőmérséklet, de nincs túl meleg és nem tűz a nap – kedveznek. A minőségen azonban nem érdemes spórolni. A jó hőszigetelés hosszú távon megtérül, és biztosítja az ingatlan kényelmét és energiahatékonyságát” – zárta gondolatait a BACHL Kft. értékesítési vezetője.

Nyitókép: Unsplash

*

Olvasd rendszeresen az Insidernews.hu innovációs portálunk innovációs híreit is!

https://insidernews.hu/